Chinese visindustrie grote bedreiging voor toerisme in Gambia

Chinese visverwerkingsfabrieken vormen een groot gevaar voor het Gambiaanse toerisme. Als je aan Gambia denkt, denk je waarschijnlijk aan de ‘Smiling Coast of the Gambia’. Vergeet dat maar snel, dat was het oude Gambia. Tegenwoordig zou een betere naam ‘The smelling coast of the Gambia’ zijn sinds er twee visverwerkingfabrieken zijn gebouwd in Gunjur en Kartong. Een derde fabriek is verwacht in Abéné (Senegal).

De nieuwe fabriek in Kartong is zo groot als een voetbalveld

Een Chinese visverwerkingfabriek in een eco-dorp

Sinds vorig jaar staan ze er al, de twee visverwerkingsfabrieken in Gunjur en officieel eco-dorp Kartong. De fabriek in Kartong is zo groot als een voetbalveld om een indicatie te geven van de grootte. Kun je je voorstellen dat een dergelijke fabriek gebouwd wordt in een eco-dorp? In Gambia is het allemaal mogelijk.
 

Afvallozingen in de oceaan en duizenden dode vissen

Duizenden dode vissen spoelen dagelijks aan op de stranden van zuid-Gambia. De Chinezen hebben een speciale pijpleiding aangelegd die zo de oceaan in liep. Zo kunnen ze makkelijk van hun afvalwater af. Sinds deze leiding er ligt spoelen er dagelijks duizenden dode vissen aan. Sportvissers vangen nauwelijks nog vissen vanaf het strand.

Zo voelt de lokale bevolking zich

Het is begrijpelijk dat de duizenden mensen die in Gunjur en Kartong leven zich ernstige zorgen maken over hun gezondheid en vooral ook hun toekomst. Locals zeggen dat het afvalwater van de Chinezen eerst werd gedumpt in Bolongfehyoto wildlife reserve. Al het leven zoals vissen en mangroven stierven hier in recordtempo af.

Wordt Gambiane uitgebuit?

Dus, hoe werkt het precies? Er zijn Chinese trawlers en Gambiaanse lokale visbootjes. Deze voorzien de fabrieken allebei van vis. De fabriek koopt de vissen van de lokale vissers. Maar eindigt deze vis ook daadwerkelijk op de Gambiaanse markt? Niemand weet het, maar je kunt zelf je conclusies wel trekken. Overbevissing is een ongekend groot probleem in West Afrika. Maar nu de Gambiaanse vissers samenwerken met de Chinezen, en de druk op de visstand nog verder opvoeren kan het niet langer goed gaan. De problemen zullen alleen maar veel erger worden.
China
China heeft zijn eigen wateren al compleet overbevist. China’s gemiddelde jaarlijkse vangst bestaat uit 15 miljoen ton aan vis. De maakt China ook direct de grootste vissende natie ter wereld. In China zelf is de visstand al met 50% gereduceerd. De vraag naar seafood is gestegen naar een absurde 600%. De vloot vissersboten van China vangt 2 tot 3 keer meer dan wat de oceanen nog kunnen ondersteunen. De bizarre vraag naar vis is totaal niet duurzaam.

Een absurde hoeveelheid vissersboten vertrekt de zee op in China


Gambia
Derde wereld landen in Afrika zijn een eenvoudig doelwit voor Chinese bedrijven. Veel zaken neigen nog steeds naar corruptie. Om nog even duidelijk te zijn over deze zaak. Deze vergunningen zijn uitgegeven door de vorige regering van president Jammeh. De nieuwe Gambiaanse regering onder leiding van president Barrow heeft de kans om deze besluiten allemaal terug te draaien. Zo kan ook de nieuwe regering laten zien dat ze geloven in duurzaam ondernemen. Het is tijd dat Gambia zegt ‘Gambia first’ en niet China.

Haaien zijn compleet verdwenen
Het afsnijden van haaienvinnen is een groot probleem in West-Afrika (vooral in Kafountine in Senegal). Bijna alle haaien zijn inmiddels uit deze zeeën verdwenen en dat heeft geresulteerd in een serieus ziek ecosysteem. De haaien worden voor de simpele reden gevangen dat hun vinnen veel geld opbrengen op de Chinese markt. Daar betalen mensen veel geld voor haaienvinnensoep. Alleen in de diepe delen van de oceaan zijn nog wat haaien over. Mensen doen nu hard hun best de laatste exemplaren te vangen. De enige oplossing voor dit probleem is het vissen op haaien illegaal te maken en zeer veel te controleren op zee.

finned sharks on the beaches of Senegal (Kafountine)

Het eind van eco-toerisme in Gambia?

Niet lang geleden waren de Gambiaanse stranden nog prachtig en vol leven. Nu kun je het beter een vissen-begraafplaats noemen op sommige plekken. De stank is niet meer te harden. Iedereen die dit artikel leest kan hier zelf wel conclusies uit trekken. Als dit zo door gaat zullen veel ondernemingen verloren gaan en zal het toerisme instorten. Niemand zit er namelijk op te wachten om tijdens een strandwandeling te moeten slalommen om de vissen-lijkjes. Dit kan het einde betekenen voor eco-dorp Kartong en Gunjur als we kijken naar toerisme en volksgezondheid.


Het is nu aan de Gambiaanse overheid om dit te stoppen. De keus is aan hen, wordt het ‘the smiling coast’ of ‘the smelling coast’?

6 reacties

 1. What is the Government going to do about it ? Is the Government aware about the seriounesss of the catastrophic effect this is going to have on our small lovely county?

 2. Our governments are sick from being mentally dependant for everything…
  that’s why they don’t think of having a choice on anything that brings in a little money ..it’s sickening if you look at some of the agreements they sign for..If it was possible to employ foreigners on all sectors of government we will employ Americans,Brits,deutch,or even the Chinese to run our affairs because these guys we have here are only thinking of the next car or compound they could buy..that’s how the masses think of them.. thanks

 3. I am an American woman living in Senegal. Today for the first time I saw dead fish on the beach that is close to where I currently live in Norde Foire. Seeing this led me to do a little research to see what might be the cause.

  The information this article presents is devestating. Is there any thing I can do to help prevent the new plant spoken of in this article from being built in Senegal as well as influence getting this other one shut down?

  Who would be the most affective authorities to contact?

  This situation deeply saddens my heart. It’s high time exploitation in Africa is put to a stop.

  1. Contact the local (la mairie à Kafountine) and national authorities (à Dakar) who have decided to give permission tot the construction of this Chinese factory at the beach side of the village of Abéné.

 4. Pingback: Anoniem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *